Światowy dzień owoców i warzyw- cz. 1 przygotowania
Nasz Światowy dzień owoców i warzyw był wyjtkowy i bardzo zdrowy. Zaprosiliśmy prawdziwego kucharza, tatę Amelki, który opowiedział o swojej pracy i pasji. Wszyscy mogliśmy obejrzeć jego narzędzia pracy: japońskie noże szefa kuchni. Pokaz zawijania owoców w papier ryżowy również spodobał się wszystkim. Tata Amelki bawił się z dziećmi w Kuchcikowie i zachęcał je do codziennego zjadania owoców i warzyw. Wspólnie wykonaliśmy po dwa kolorowe szaszłyki, które każdy zjadł bez namawiania. Drugie zadanie było również atrakcyjne. Dzieci cięły owoce, nazywały je i smakowały. Powstała giga owocowa sałatka. Kipiało w niej od kolorów i witamin. To również dzieci zjadły z wielkim apetytem. Poczęstowaliśmy kulinarnym arcydziełem innych nauczycieli i rodziców. A na podwieczorek także zjadaliśmy owocową sałatkę. Dziękujemy za to przepiękne spotkanie i zabawę tacie Amelki i Amelce, która jak inne dzieci była cudownym kuchcikiem. W tym miejscu dziękujemy też mamie Tymka, która również bawiła się z nami i otaczałyła dzieci wsparciem i pomocą. A Wam Drodzy Rodzice serdecznie dziękuję raz jeszcze za wszystkie owocowe i przysmaki.